lauantai 19. tammikuuta 2008

Energiankulutus ja ympäristö

Suomessa on jo hetken aikaa puhuttu kasvihuoneilmiöstä ja kuinka sitä torjutaan Suomen osalta. Myös jätteiden kierrätys on enemmänkin kuin pelkkä kaunis sana. Löytyy paperille, pahville, metallille, lasille ja biojätteelle omat karsinat. Mutta kuinka nämä asiat toimivat Pietarissa, joka ei nyt ole aivan takapajuisimpia Venäjän kaupunkeja.

Venäjällä lämmitysvesi pattereita ja kuumavesi hanaa varten lämmitetään omassa voimalassa, jolloinka lämmitetty vesi siirtyy putkia pitkin taloihin. Talvella voi nähdä jossain kohdin menevän lämpövesiputken sillä yleensä siinä kohden menee aina sula alue(en tiedä kuinka tarkkaan putket eristetty). Taloissa vesi kiertää aina jokaisen kerroksen, jolloinka osa kerroksista on kuumempia kuin toiset. Täällä asuntolassa epäilen, että kuumavesiputket kiertävät ensin kerroksen yhdeksän, sitten kahdeksan ja niin edes päin. Ongelmaksi muodostuu se ettei pattereissa ole termostaatteja, joten yläkerroksissa voi olla todella kuuma, mutta alakerroksissa viileä. Johtuen siitä että vesi kerkeää jäähtyä matkalla alas tai ylös päin riippuen suunnittelusta. Energian kulutuksen kannalta tämä käytännössä monesti tarkoittaa, että kuumissa huoneissa on ikkuna auki jopa talvisin ja kylmissä huoneissa sähköpatterit ovat päällä. Joten joskus tuntuu, että sitä energiaa menee hiukan myös harakoille.

En tiedä uusien rakennusten kierrätyspisteistä, mutta perinteisesti täällä kierrätys suoritetaan metodilla: "Kaikki roskat yhteen kasaan ja roskapönttöön". Eli mitään hienosteluja ei harrasteta ainakaan sellaisessa mittakaavassa, että olisi tullut minulle vastaan. Roska-autoja täällä näkyy aika harvakseltaan, mutta näköjään ihan tarpeeksi usein sillä ei tämä kaupunki aivan jätteisiin ole hukkumassa.

Ihan vertailupohjana pelkästään Pietarissa asuu yhtä paljon ihmisiä kuin Suomessa, joten pienenkin edistysaskeleen tapahtuminen kierrätyksen tai energiankulutuksen suhteen Venäjällä tarkoittaa suuria säästöjä. En tässä tarkoita, sitä ettei sillä ole väliä mitä Suomessa teemme, vaan toivottavasti Venäjällä tulee tapahtumaan muutoksia kohti puhtaampaa elämää.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vieläkö siellä poltellaan jätteitä jätelavoilla tai roskakuopissa keskellä kaupunkia ?

error1 kirjoitti...

Eipä ole Pietarissa kyseistä jätteenpolttoa tullut vastaan. Ainoastaan roskapöntöt tuppaavat usein palamaan tai savuamaan kun ihmiset heittävät tupakoita sinne.