lauantai 27. lokakuuta 2007

Ja eikun jonottamaan...

Venäjällä on kehittynyt aivan omanlaisensa jonotuskulttuuri. Tämä johtuu pääasiassa Neuvostoliiton ajoista, jolloin kaikkea sai jonottaa. Esimerkiksi 80-luvulla kun Gorbatsov laittoi voimaan alkoholin "kieltolain", joka vähensi alkoholin määrää kaupoissa. Oli seurauksena se että jonot viinakauppaan venyivät yli korttelin mittaisiksi. Tällöin babushkat, jotka olivat tulleet aikaisemmin jonottamaan möivät oman jonotuspaikkansa alkoholia eniten haluavalle. Koska viinaa oli vain rajoitettu määrä niin kaikille ei tätä juovuttavaa nektaria riittänyt (se on sitten toinen tarina kuinka mafia rikastui silloin viinan pimeällä myynnillä ja oli valmis ostamaan kaikkea kun Neuvostoliitto hajosi).

Aina kun tulet paikkaan, jossa on ihmisiä odottamassa vuoroaan tulee kysyä: Кто посленние? (Kto poslennije), eli kuka on viimeinen. Tähän joku vastaa: Я посленнию (Ja poslenniju), minä olen viimeinen. Paina kaverin ulkonäkö mieleen ja nyt tiedät, että sinun vuorosi on hänen jälkeensä. Monestikaan mitään järkevää jonoa ei ole vaan sekava ihmiskasa, joten ainoa keino tietää milloin oma vuoro on seurata milloinka edellä oleva henkilö pääsee asioimaan - seuraavana on sinun vuorosi. On mahdollista, että joku on lähtenyt käymään jossain odottamisen sijaan, jolloin hän palatessaan säilyttää aikaisemmin varaamansa paikkansa. Näin ollen sinun eteesi saattaa ilmestyä henkilö, joka on ollut jossain, mutta jonkun toisen jonossa olevan kuuluu kyllä kertoa, että hän on "varannut" paikkansa aiemmin.

Ruokakaupoissa on hyvin tavallista, että jos näet kaverin jonottamassa ruokakasseineen, voit hyvin mennä hänen seurakseen. Koska kaverisi on ”varannut” myös sinulle paikkaa. Tämä tuntui minusta täysin oudolta, mutta kerta muutkin tekevät näin niin miksi en minäkin. Eletään maassa maan tavalla. Kääntöpuolena on, että sinun eteesi saattaa myös ilmestyä henkilöitä.

Nykyään tätä jonotusta ei kaupoissa näy, paitsi töiden jälkeen. Kun täytyy pyörittää byrokratian rattaita on jonotusta tiedossa, myös pankit ja postit ovat jonottajien suosikkikohteita.

Ei kommentteja: