perjantai 23. toukokuuta 2008

Kaupan tekeminen markkinoilla

Kauppatoreilla törmää jatkuvasti kaupparatsuihin, joiden kanssa joutuu toimimaan halutessaan jonkin tuotteen. Yleensä alkuhinta on varsin korkea ja näin ollen tinkimisen taito on varsin tärkeä.

Suomalainen kaupankäyntikulttuuri on nykyajan supermarkettien johdosta muuttunut hyvin yksinkertaiseen menettelyyn. Valitaan mieluisat tuotteet kaupanhyllyltä ja maksetaan kiltisti kassalla. Tietenkin suurien ostoksien tapahtuessa on Suomessakin hyvin yleistä tinkiä. Toisaalta suomalaiset äänestävät jaloillaan, jos kaupoissa on kalliit hinnat.

Venäjällä kaupankäyntikulttuuri on win/lose dominant, eli pyritään maksimoimaan oma voitto toisen kustannuksella, kun taas Suomessa yleisesti on win/win equal, jolloin kaupankäynnin kummatkin osapuolet pyritään saamaan hyötyvään asemaan ja näin ollen pitkällä aikavälillä parhaaseen tulokseen.

Täällä kauppatoreja kierrellessä tulee vastaan myyjiä, jotka ovat myyneet kenkiä, housuja sun muita tuotteita koko ikänsä. Näin he omaavat varsin kovan myynti- ja kaupankäyntikokemuksen. Näin ollen näitä ammattilaisia vastaan tehdessä kauppaa on hyvä tietää muutamia perustietoja saadakseen etua heitä vastaan.

Ensimmäiseksi tiedä tarkallaan mitä haluat, sillä he haluavat myydä sinulle kaikkea mahdollista, jos vain olet halukas ostamaan. Toiseksi he huomaavat kun olet kiintynyt tuotteeseen(haluat ostaa sen, mutta mahdollisimman halvalla tietenkin), silloin hinta ei vain laske vaikka kuinka tinkisit. Tuotteeseen kiintyminen on vaikeaa peittää. Hyvä kysellä monien eri tuotteiden hintoja saadakseen selville yleistä hintatasoa sekä peittääkseen omaa kiinnostuksen kohdetta.

Tiedä etukäteenko paljon olet valmis maksamaan tuotteesta. Näin ollet voit arvioida mitä tinkaushintoja sinun pitää heittää. Jos huomaat jonkun hinnan olevan törkeän kallis(kauppias yrittää saada sinulta vähän ylimääräistä), on hyvä syyllistää/kysyä miksi hinta näin korkea. Näin kauppias laskee hintaa ja pääset aloittamaan tinkaamisen alemmasta hinnasta.

En pidä itseäni kauhean hyvänä tinkijänä, mutta uskon että täällä taidot ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Olen huomannut myös, että naiset ottavat pienempiä katteita kuin miehet, jolloinka hinnat ovat yleensä alempia naisten kojuilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että saisit niitä edullisemmin.

Eikun vaan kauppatoreille kiertelemään ja tinkimään ja kyselemään hintoja. Samalla saa hyvää venäjänkielen harjoitusta. Eikä sieltä mitään välttämättä tarvitse ostaa kunhan vaan käyskentelee.

Ei kommentteja: