maanantai 10. joulukuuta 2007

Venäjän demokratia

Nyt on Duuman vaalit 2007 käyty ja olisi mielenkiintoista tietää millaisen kuvan Euroopan media on vaaleista antanut. Tunnen olevani täällä varsinaisessa tietotyhjiössä. Lehtiä ja uutisia on mahdollista saada, mutta aamulehti, joka suomalaisena minulle on se tiedon saannin pääpaikka uupuu kokonaan.

Tällä hetkellä Venäjä täyttää kaikki demokratian vaatimukset: säännölliset vaalit, parlamentti, oppositio ja "sananvapaus". Eli teoriassa kaikki demokratian tarpeet on, mutta käytännössä niistä ei vielä demokratiaa muodostu. Vaalit ovat kyseenalaisia, Just Russia on Yhdistyneen Venäjän niin sanottu alipuolue ja sananvapaus on olemassa, mutta media harrastaa itsesensuuria, muuten tulee ongelmia.

Yhdistynyt Venäjä(United Russia) sai hieman vajaa 70% Duuman paikoista ja Just Russia, Liberaali puolue ja Kommunistinen puolue jokainen noin 10%. Tämä vaalitulos tarkoittaa, että Yhdistynyt Venäjä voi ajaa kaikki lakimuutokset ja uudistukset oman tahtonsa mukaan. Kun lakimuutokset saa ajettua heti läpi on kyseessä hyvä asia, jos muutokset ovat Venäjän hyväksi suunnattuja, toisaalta toisin päin katsottuna asia on negatiivisempi.

Uskon, että Euroopan media on kertonut paljon Duuman vaalien mahdollisista väärinkäytöksistä. Ja asia on hyvin totta, varsinkin valtion työpaikoille(esim valtion koulujen opettajat ja armeijat) on ilmoitettu, että heidän tulee äänestää Yhtenäistä Venäjää. Myös muita varsin mittavia epädemokraattisia toimintoja on, mutta en tässä nyt niistä kerro, sillä media Suomessa on kantanut saman tiedon sinnekin.

Yksi hyvä demokratian mittari on ollut minun mielestäni vaalien äänestysprosentti. Esimerkiksi Irakissa on äänestysprosentti joskus aikoinaan ollut lähellä 100%, joten en olisi kutsunut sitä demokratiaksi. Toisin sanoen jos ihmiset ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen he jättävät äänestämättä, kuten Suomessa on havaittavissa. Toisaalta voi kyse olla myös hyvän äänestyskohteen puuttuminen tai halu "osoittaa mieltä".

Suurin ongelma tuntuu olevan Eurooppalaisille, että Yhdistynyt Venäjä pitää politiikkaa nyt suvereenisti hallussaan. Kun tilannetta katsotaan venäläisten silmistä, niin Boris Jeltsin toi "demokratian" Venäjälle. Käytännössä tämä demokratian aika oli todella sekavaa ja raskasta aikaa venäläisille. Taloudellisesti viimeistään vuoden 1998 talouskriisi tuhosi tavallisten ihmisten selkärangan. Jeltsin sai luotua assosiaation venäläisille, että demokratia onkin kärsimystä ihanuuden sijaan.

Putinin luotua vakaat olot ja hyvä taloudellinen kasvu, uskon että monet ihmiset haluavat pitää tämän tilanteen. Ihmiset arvostavat talouden kasvua yli demokratian. En sano, että tämän hetkinen tilanne on Venäjällä hyvä, mutta iso osa kansasta haluaa pitää vahvan johtajan, joka takaa suurimmalle osalle heistä leivän ja turvan huomiseksi. Ihmiset äänestävät Maslovin tarvehierarkian mukaisesti. Ajan kuluessa tulee venäläisillekin muita suurempia arvoja, mutta tämä vaatii hetken aikaa.

Ei kommentteja: