Venäjällä virkamieskoneisto on kovassa nousussa. Tai ainakin valtion työntekijöiden määrä kasvaa kovalla vauhdilla. On kolme vaihtoehtoa, jotka antavat sinulle hyvän syyn hakeutua valtionleipiin, vaikka kiinnostusta muuten ei löytyisi.
Perinteinen virkamies, joka hankkii lisäelantoa ottamalla lahjuksia vastaan ja nousemalla ylemmäksi vallanportaita saa paremman mahdollisuuden hankkia suurempia lahjuksia. Keskitason valtion virkamies tienaa kuukaudessa keskimäärin 600 euroa kuukaudessa. Kuitenkin monet tienaavat yli miljoonan vuodessa. Eli keskitason virkamiehelle meni 4 vuotta hankkia Moskovasta 200 neliön asunnon, jonka hinta oli noin 4 miljoonaa euroa (tiedot vuodelta 2005).
Liikemiehet ovat hyvin kiinnostuneita valtiolle työskentelystä, vaikka eivät kuitenkaan Venäjän hyväksi. Teoriassa laki kieltää ettei liikemies voi omistaa esimerkiksi logistiikka firmaa ja samalla päättää valtion investoinneista moottoriteihin ja rautateihin. Käytännössä liikemiehet ovat keksineet löytäneet porsaanreikiä saamaan tämän mahdolliseksi keinolla tai toisella. Esimerkiksi yksi korkeassa valtion virassa toiminut henkilö(en muista nimeä), omisti yli 33% koko ruokaöljytuotannosta, jolloin hänellä oli suuri vaikutusvalta ruokaöljyn hintaan. Yhden vuoden aikana ruokaöljy sitten ponnahti ylöspäin 70%, joka on järkyttävän suuri muutos.
Mafian pääpomotkin ovat kiinnostuneet Venäjän valtion hyvinvoinnista. Varsinkin sellaisista paikoista, joissa sinulla on syytesuoja rikoksia vastaan. Samaan tyyliin kuin Berlusconilla Italiassa oli syytesuoja rikoksia vastaan, kun hän toimi pääministerinä. Tuomarit ja muut korkeassa asemassa olevat virkamiehet omaavat kyseisen immuniteetin rikoksista syyttämisiin. Näin mafian pomo on turvassa syytteiltä, niin kauan kunhan pysyy syytesuojan omaavassa työssä. Tämä helpottaa myös mafian jengin johtamista.
Vuonna 2005 virkamiesten määrä kasvoi yli 10% ja tällä hetkellä virkamiehiä suhteessa väkilukuun on yli 1:100. Amerikassa vastaava määrä on paljon pienempi. Asiasta tekee vielä mielenkiintoisemmaksi sen, että vuonna 2004 Putin pyrki tehostamaan valtiontoimintoja ja vähensi ministereiden määrää. Transperancy International on listannut Venäjän samalla tasolle Togon, Indonesian ja Gambian kanssa kun kyseessä on korruptio. Eli Korruptio on Venäjällä suuri ongelma, mutta kun tietää maan historian, en tiedä kuinka sen vähentäminen on mahdollista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti