tiistai 19. helmikuuta 2008

Venäjän erikoisjoukot

Venäjän kuuluisin erikousjoukko ulkomaalaisille on ehdottomasti armeijan Spetsnats GRU, joka on tullut kuuluisaksi tehokkaan brutaalista toiminnasta. Sana spetsnats on venäjää ja tarkoittaa erikoisjoukkoa. Kiinnostuin sitten vähän tarkemmin tutkimaan Venäjän erikoisjoukkoja, kun erääseen tilaisuuteen jossa olimme iski eräs erikoisjoukko.

Erikoisjoukot ovat on suunnattu haastaviin, vaarallisiin ja normaalia harvinaisempiin tehtäviin. Suomessa toimivia erikoisjoukkoja ovat esimerkiksi poliisin Karhu-ryhmä ja armeijan laskuvarjojääkärikomppanian sopimussotilaat.

Venäjän Spetsnats GRU vastaa teoriassa suomen laskuvajojääkärikomppanian sotilaita. Kovan koulutuksen ja todellisten sotaoperaatioiden takia Spetsnats GRU omaa todella vahvan kokemuksen käytännön operaatioista. Eräitä erikoisosaamisalueita ovat salamurhat, kidnappaukset ja yhteydenpito agentteihin sota-alueella.

FSB:n alaisuudessa toimii pari terrorisminvastaista yksikköä, joiden tehtäviä ovat tärkeiden kohteiden suojelu. Ydinlaitoket, tehtaat ja muut merkittävät infrastuktuurit kuten myös korkea-arvoiset henkilöt ovat terrorisminvastaisten yksikköjen heiniä.

Venäjän sisäministeriön alaisuudessa on OMON ja SOBR. SOBR-yksikköä käytetään vaarallisia rikollisia vastaan ja OMON-joukkoja vähemmän vaarallisiin operaatioihin, kuten esimerkiksi huumeratsioihin.

Iso osa erikoisjoukoista kiertää aina vuorotellen Tshetseeniaa. Tehden siellä operaatiota, vaikka se ei heidän erikoisosaamiseensa kuuluisikaan.

Seuraavaa tarinaa en voi vahvistaa, olen kuullut vain kaverilta. Viime syksynä OMON:in kaverit kävivät kuulemma ratsaamassa asuntolan ylimmän kerroksen laittomista aseista, sillä itä-Venäjältä ja Kazakstanin läheisyydestä tulleet opiskelijat olisivat tuoneet niitä tänne. Voin kommentoida vaan sillä, ettei kuulosta yhtään mahdottomalta.

Olimme yhtenä iltana Tunnelissa, luultavasti Pietarin vanhimmassa ja kuuluisimmassa klubissa. Tämä vanhaan pommisuojaan rakennettu paikka on tunnettu konemuusiikinystävien keskuudessa ja rave-piireissä. Siellä ollessamme musiikki yhtäkkiä loppui ja maskipäiset kaverit laittoivat kaikki seinän varteen. Loppujen lopuksi he veivät yhden keski-ikäisen naisen ja kylmälaukun pois. Epäilimme, että klubin sisällä diilerit olisivat myyneet huumeita pöydän alta, mutta mitään varmaa tietoa meillä ei ollut. Sain kuulla nyt venäläisiltä, että tänään oli ollut viitos kanavalla juttua tunnelista ja huumeiden myyjistä. Kyllähän mekin siellä tv-toimittajat huomattiin. Jos joku paremin poliisin erikoisyksiköistä tietävä tuntee jotain "Спецназ полиции, подразделение 478" niin mielelläni kuulisin. Mitä tuosta nyt suoraan voi päätellä niin poliisin erikoisjoukot yksikkö 478, varmaankin joku huumeiden vastainen yksikkö tai jotain. En netistä ainakaan pikaisella etsinnällä mitään löytänyt.

Venäjällä olen tuntenut oloni todella turvalliseksi, eikä nämä tilanteet ole muuttaneet suhtautumista siihen. Klubillakaan jossa ratsia tapahtui ei ollut mitään ongelmia jos ei vastustanut tai haastanut riitaa näille poliiseille (Ja siis kannattaa oikeasti totella niitä tyyppejä ei se niin mukavan näköistä ollut kun kaveri taltutettiin siinä vieressä).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaisin että huumepoliiseina toimi MVD:n Speznaz (Sisäministeriön erikoisosasto). GRU:n kaverit hoitaa sotilastiedustelua, joten ne eivät käy koukkaamassa diilereitä pitkin tunneleita.

Eikös pommisuojassa toiminut myöskin maineikas Griboedova, vai onko paikan nimi muuttunut Tunneliksi ?

error1 kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, etteivät Tunnelissa toimineet kuuluneet armeijaan, vaan poliisin/sisäministeriön alaisuuteen.

Griboedova niminen pommisuojaklubi on kanssa olemassa ja myös varsin tunnettu.