torstai 7. helmikuuta 2008

Venäjän remontti

On kulunut kohta kaksivuosikymmentä siitä, kun Neuvostoliitto kaatui. Tällä hetkellä Venäjä on kuin suuri muurahaispesä, jossa käy kova kuhina. Täällä Venäjällä on tällä hetkellä menossa koko kansaa koskeva suuri raivaus- ja remonttiurakka. Sillä vaikka Neuvostokone pystyi pykkäämään kerrostaloja ja elementtirakennuksia huimalla tehokkuudella, niin niiden kunnostus ja huolto jäivät vähemmälle huomiolle. Sitten tuli Neuvostoliiton kaatuminen ja kaikki huolto ja kunnostus unohtuivat hetkeksi.

Vaikka uutta rakennetaan kokoajan, niin suurin painopiste on vanhojen rakennusten kunnostamisella. Olen koko Pietarissa olo ajan ihmetellyt kauppoja, jotka keskittyvät vain yhteen pieneen segmenttiin. Pietarissa on järkyttävän suuri määrä kauppoja, jotka myyvät pelkästään ovia! Sitten on myös liikkeitä, jotka myyvät ainoastaan lamppuja, parketteja, kylpyhuonetarvikkeita ja keittiökalusteita. Nyt lopultakin sitten selvisi, että eihän tässä mitään muuta ole kuin, että Venäjällä iso osa asunnoista on rempallaan ja keskiluokan kasvaessa heidän varallisuus riittää remonttiin. Tämä on johtanut siihen, että esimerkiksi kalusteiden ja muiden tarvikkeiden kysyntä on kasvanut niin kovaksi, että on jo kannattavaa erikoistua myymään esimerkiksi pelkästään ovia.

Jostain luin Venäjälläkin toimivasta K-raudasta, jonka ovien myynti kasvaa kaksinumeroisilla prosenttiluvuilla. En nyt muista oliko se 20 vai 70 prosenttia, mutta kummassakin tapauksessa kasvu on kovaa. Ei Ikeallakaan näytä olevan ongelmia toimia Venäjällä, kunhan on saanut hyvän logistiikkaketjun luotua. Kova kulutuksen määrä tekee sen, että melkein kaikki menee kaupaksi.

Ovista vielä sen verran, että venäläiset haluavat ovistaan yksilöllisiä, joka tapahtuu pääasiassa valittaessa suuresta määrästä ovia mieluinen ja siihen halutun laiset rivat. Kaikkein mielenkiintoisinta ovat metalliovet, sillä nämä ovat turvallisen kodin varustus numero uuno. Tämän takia metalliovat myös kaikkein suosituimpia ulko-oviksi. Selvyyden vuoksi sen verran, että ei ne metalliovet umpirautaa ole. Saa siinä rosvo silti omistaa jo ilotulitusvälineet päästäkseen sisään. Tämä tuo mieleen myös keskiajan, jolloinka rikkaat, joilla oli varallisuutta suojasivat omaisuutensa muurein ja vallihaudoin.

Ei kommentteja: