perjantai 14. maaliskuuta 2008

Maslenitsa

Viimeviikolla oli maslenitsa, joka huipentui sunnuntaina tapahtuneeseen talviriehaan. Mekin lähdimme Pietarin ulkopuolella olevaan pieneen kylään.

Talvirieha oli merenrannalla olevassa puistossa, jonne iso määrä ihmisiä oli kokoontunut nauttimaan kevään voittoa talvesta.

Mahdollisuus oli hiihtää, luistella, kelkkailla, ratsastaa tai käydä erilaisissa huvipuistolaitteissa. Huvipuistolaitteet olivat luultavasti suunnattu nuoremmille kavereille, mutta koska pituusrajaa ei ollut asetettu pääsin minäkin possujunan tapaiseen laitteeseen (pituuteni on yli 2m). Myös lumisotaa ja kaikenlaista hauskaa ja hilpeää "sekoilua" oli nähtävissä ja tehtävissä.

Ruoka on myös erittäin tärkeässä roolissa maslenitsassa, joten blinejä myytiin kaikkialla niin sisärakennuksissa kuin ulkoteltoissa, myös shaslikkiä (lihavarras) ja muita ruokia oli saatavilla. Vaikka olen syönyt moneen otteeseen blinejä en ole niistä saanut vielä yliannostusta. Kyllä ne tuoreet letut vaan on aina maukkaita, tällä kertaa täytevaihtoehtoina oli smetana, makea maitovanukas(hieman karamellikastikkeen tyylinen) ja tietenkin hillo.

Keskellä puistoa oli iso lava, jossa showmies järjesti kaikenlaisia kilpailuja katsojien kesken. Myös laulu- ja tanssiesityksiä oli aina välillä nähtävissä. Suuressa rakennuksessa oli myös erityispaikka tanssi- ja showesityksiä varten, joten näkemisestä ja kokemisesta ei ollut puute.

Juhla huipentui olkimuorin polttamiseen (variksenpelätin, чучело) ja ihmiset polttivat omia pieniä variksenpelättimiä ja toivoivat samalla, ettei jotain ikävää asiaa tapahtuisi. Tämän jälkeen ihmiset tanssivat palavan olkimuorin ympärillä, joka muistutti lopuksi enemmänkin pientä kokkoa.

Varsinkin iltapäivästä myös venäläiset miehet olivat varsin hilpeitä, mutta se saattoi myös osaltaan johtua vodkan tunteita lämmittävästä vaikutuksesta. Eräs miehille suunnattu leikki oli kiivetä sähkötolpan korkuiseen ja näköiseen tolppaan ilman paitaa ja tiputtaa sieltä palkinto. Homman juju oli siinä, että alas tullessa monen kaverin iho hieman paloi kun tuli vauhdilla alas.

Myös myyntikojuja, jossa myytiin kaikenlaista aina huiveista ja pikku variksenpelättimistä lasten krääsään.

Päivä oli oikein onnistunut ja mukava, sekä ihmiset hyvin ystävällismielisiä. Tuntui melkein kuuluvansa joukkoon kaikkien ollessa niin mukavia. Myös Pietarissa järjestettiin puistoissa vastaavia tapahtumia, joten välttämätöntä ei ollut kulkea merta edemmäs kalaan. Mutta ilmapiiri oli oikein miellyttävä hieman syrjempänä ihmiskeskittymästä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa niin mukavalta touhulta että vois itekki täältä etelä-euroopasta yrittää raahautua sinne päin ens vuonna.Jotai lihavarrasta,.olutta ja sit blinei vois syödä ja lopuks sauhuttaa yks olkimuori. ;D
Paljos olet pitkä noin tarkalleen? Pakko kysyä kun olen itsekin lähes 2m. Vieläkö oot korista käynny pelaamas?

error1 kirjoitti...

Omaa kortta löytyy muutaman sentin yli kaksi metriä.

Korista olen pelannut paikallissa harrastesarjassa. Kaverit ovat hyvin taitavia yksilöllisesti täällä, mutta joukkuepelaamistaitoa voisi hieman petrata.