torstai 6. maaliskuuta 2008

Smetanaa ja majoneesia

Nyt kun on rasvaviikot toiselta nimeltään Maslenitsa menossa ja kevään tuloa juhlitaan niin otetaan mukaan myös Venäjän perustuotteet smetana ja majoneesi.

Suomessa on jo jonkun aikaa ollut voimassa vähärasvaisten tuotteiden vallankumous, näin ei vielä Venäjällä asia ole. Maidon rasvaprosentti vastaa hyvin monesti kaljan alkoholiprosenttia, joten aivan pienistä rasvoista ei ole kyse. Paikalliset ovat täysin ihmeissään Valion rasvattomasta maidosta ja siitä kuinka kukaan sitä pystyisi juomaan.

Smetana on kuin Ranskan kermaa tai vuolukermaa sen lisäksi se on hieman hapanta. Rasvaisuus smetanassa alkaa aina 15% ylöspäin. Smetanaa käytetään ruuanlaitossa varsin paljon. Sen lisäksi myös keittoihin lisätään melkein aina smetanaa ja syödään blinejäkin smetanan kera. Periaatteessa voisi sanoa, että smetana on yksi osa kerman ja voin kanssa venäläisten ruokakulttuurissa.

Majoneesi on Venäjällä paikallinen superjulkkis, sillä kaduilla ja metroissa majoneesia mainostetaan varsin voimakkaasti. Tämä taas kuvaa hyvin kuinka kovasta kulutushyödykkeestä on kyse. Eli koska majoneesia käytetään kovasti myös kilpailu asiakkaista on kovaa. Majoneesin rasvaprosentti lähtee aina 40% ylöspäin. Koska majoneesi tehdään ruokaöljystä ja kanamunista on energiapitoisuus hyvin korkea.

Itse olen tykästynyt paikallisiin majoneeseihin ja smetanakin menee keitossa mukisematta. Joten kyllä näistä saamilla energiamäärillä pysyy varsin hyvin hengissä, toisaalta saa nähdä tuleeko energiaa jopa yli tarpeiden.

Yksi dilemma on jo jonkin aikaa vaivannut mieltäni: täällä Venäjällä nuoret naiset ovat hyvin pitkiä ja hoikkia, mutta vanhat naiset taas lyhyitä ja leveitä. Vielä en ole keksinyt ratkaisua tähän metamorfoosiin. Yksi vaihtoehto voisi olla, että nyt vanhemmassa iässä olevat naiset ovat nähneet nälkää nuorena ja siten jääneet lyhyiksi, kun taas nykynuorille on saatavilla tarpeeksi energiaa pituuskasvua varten.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Venäläisistä naisista voisi kertoa hieman enemmänkin (luonne yms), jos jotain havaintoja olet tehnyt :)

error1 kirjoitti...

Laitetaan korvan taakse. Kyllä mielelläni kirjoitan sellaisista asioista, jotka kiinnostaisi myös muita.