tiistai 15. huhtikuuta 2008

Isona minusta tulee... killer

"Mikä sinusta tulee isona?" on perinteinen kysymys, johon nuorilla lapsilla on yleensä selvä vastaus. Katsoin netistä erästä tutkimusta suomalaisista ja englantilaisista lapsista ja tulos oli varsin perinteistä.

Suomalaisille pojille yleisiä vastauksia olivat: poliisi, mekaanikko, rakentaja ja tutkija. Tytöille taas opettaja, lastenhoitaja ja muut hoito- ja opetusammatit.

Venäläisistä lapsista minulla ei ole unelma-ammatti tietoa, mutta yksi erikoinen ammatti kasvattaa suosiota poikien keskuudessa. Perinteinen lause, joka järkyttää jossain määrin myös lasten omaisiaan on: "Isona minusta tulee palkkamurhaaja". Syyt ovat yksinkertaiset: helppo työ ja korkea palkka.

Venäjällä on kaksi sanaa, jotka tarkoittavat murhaajaa. Perinteinen sana ubijtsa (убийца) ja amerikan lainasana killer (киллер). Killer sana on täysin sama asia kuin ubijtsa, mutta venäläisille sana tarkoittaa enemmänkin palkkamurhaajaa tai sotilasta, joka joutuu tappamaan. Näin ollen sanalla killer ei ole niin pahaa kaikua kuin sanalla ubijtsa.

On olemassa myös muutamia elokuvia, jotka kertovat murhaajista, jotka ovat niin sanotusti "hyviä" tyyppejä. Esimerkiksi venäläiset elokuvat Brat 1 ja 2 sekä ranskalainen Leon killer kertovat tappajista, joista annetaan positiivinen kuva. Mutta tämähän olisi täysin vääristynyttä väittää, että elokuvat ja pelit kuten hitman olisivat vaikuttaneet nuorten lasten mielipiteisiin.

Ei kommentteja: