torstai 24. huhtikuuta 2008

Pääsiäinen eli Pasha

Ortodoksit toimivat juliaanisen kalenterin mukaan, jolloin pääsiäinenkin on paljon myöhemmin Venäjällä kuin esimerkiksi Suomessa. Oli yllättävää huomata kuinka paljon yhtäläisyyksiä suomalaisella ja venäläisellä pääsiäisellä on.

Pääsiäistää edeltää paasto, jolloin ei saa syödä maito- ja liha-tuotteita. Myöskin kananmunat kuuluvat kieltolistalle. Kuitenkin samalla tavoin kuin Suomessa harva noudattaa paastoa sama pätee myös venäläisiin. Vaikka uskonto onkin tällä hetkellä jonkin verran pop (kirkko häät supersuosittuja johtuen uskonnon laittomuudesta neuvostoaikoina) niin venäläisetkin enemmänkin tapauskonnollisia.

Viime sunnuntaina oli palmusunnuntai ja palmunlehdet korvataan pajunkissoilla. Kuitenkaan virpomisperinnettä ei Venäjällä ole. Siisti torstaina siivotaan ja pitkäperjantai on aivan normaali työpäivä. Seuraava sunnuntaina vietetään Pashaa(Пасха) eli pääsiäistä. Ensi lauantaina alkaa illalla pääsiäskirkko joka kestää perinteisesti koko yön. Tällä pyritään kuvaamaan jeesuksen kärsimystä. Ihmiset tuovat mukanaan kirkkoon pääsiäisruokia, jotka siunataan pyhällä vedellä. Näin ollen pääsiäissunnuntaina voi syödä siunattuja ruokia.

Pääsiäiseen kuuluu seuraavia ruokatuotteita: koristellut kananmunat, kulich(кулич), pasha(пасха или паска), kagor(кагор). Kulichi on makean puoleista pullaa, joka on korkean pyöreän tornin muotoinen kakku. Sisältää ainakin sukaatteja en tiedä josko myös rusinoita. Pasha on varsin samanlaista kuin Suomessa. Ainoastaan venäjänkielinen-nimi voi saada suomalaisen henkilön huulille suurenkin hymyn. Kagor on sitä perinteistä ja aitoa "Jeesuksen" verta eli siis makeaa punaviiniä. Kagor ja Kulichi muodostavat Jeesuksen ruumiin ja veren ja se nautitaan kotona, sillä ehtoollinen ei kuulu ortodoksimessuun(hmm nyt vedettiin puolittain arvalla... no eiköhän joku ortodoksi kommentoi jos puhuin täysin ohi suun).

Saa nähdä mitenköhän onnistuu Mignon suklaamunatemppu. Tarkoitus on ujuttaa tavallisen munan tilalle muutama Mignon muna, jotka siis näyttävät täysin oikeilta munilta. Saa nähdä millaisia ilmeitä venäläisiltä tulee, varsinkin kun tiedän muutaman olevan vielä hulluna suklaaseen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No onnistuitko ujuttamaan mignon munia yllätykseksi?

error1 kirjoitti...

Juu kyllä onnistui vallan mainiosti ja kauhistus kuolleesta kananpojastakin muuttui pian kun Sasha tajusi koko sisällön olevankin suklaata.