maanantai 21. huhtikuuta 2008

Skinheadit ja rasismi

Eilen oli Adolf Hitlerin syntymäpäivä, joka muistuttaa Venäjän kasvavasta ongelmasta erityisesti Pietarissa ja Moskovassa. Nimittäin skinheadit ja rasismi ovat tulleet Venäjälle 90-luvulla.

Venäjällä rasismi on käytännössä pelkästään ulkonäköön perustuvaa ryhmittelyä. Joten itse suomalaisena en ole kohdannut rasismia ollenaan, kuitenkin siitä saa lukea ja kuulla. Kuitenkin erään tutkimuksen mukaan yli puolet Pietarilaisista pelkää syrjintää jossain määrin, joten kyllä ongelma koskee suurta osaa asukkaista.

Muutama vuosi sitten meidänkin koulun edessä oli skinheadejä pyörimässä ja odottamassa ulkomaalaisia opiskelijoita, mutta ainakin hetkeksi he hävisivät, kun skinhead-päällikkö kuoli poliisien ja skinheadien välikohtauksessa. Esimerkiksi tänään on Pietarin valtion yliopisto suljettu, koska eilen oli Hitlerin syntymäpäivä. Tämä turvallisuuskeino oli tehty ulkomaalaisia varten. Kuitenkin valtion teknillinen yliopisto toimi täysin normaalisti, jossa itse opiskelen.

St Petersburg Timesissa oli kuukausi sitten juttu Venäjän ihmisoikeuksista. Siinä kerrottiin, että Pietarissa toimiva oikeusasiamies ei pystynyt määrittämään termiä "ihmisoikeudet", joka oli todella huolestuttavaa. Myöskin byrokratian sisään "häviää" iso osa paperisista valituksista.

Vuosi sitten tummaihoinen venäläinen puukotettiin kadulla. Hän oli elänyt koko elämänsä venäjällä ja puhui ainoastaan Venäjää. Tämä on yksi monista surullisista tarinoista, joita Pietarin kadut imevät sisäänsä.

Kämppiksen kaveri on Kazakstanista ja hänellä on aina mukanaan ase paukkupatruunoilla. Kerran hän kertoi lähellä piti tilanteesta metrossa kun kolme skiniä yritti tehdä epämielyttävää tuttavuutta hänen kanssaan. Hänen kuitenkin onnistui paeta tilanteesta aseensa avulla, joten mitään vakavampaa ei sattunut.

Pietari suuren rakentaessa Pietaria oli ulkomaalaisilla jopa parempia etuuksia kuin venäläisillä. Muutenkin ympäri Eurooppaa ihmisiä virtasi Pietariin ja he elivät ilman suurempia ongelmia. Missä vaiheessa asia sitten kääntyi päälaelleen? Tällä hetkellä venäläisten itsetunto ja patriotismi kasvaa tuoden samalla esiin ikäviäkin ääritapauksia.

Ei kommentteja: