perjantai 4. tammikuuta 2008

Venäläinen sauna eli banja

Pakkasukko taitaa lähestyä Pietaria, sillä tällä hetkellä ulkolämpötila on -15 astetta. -15 ei ole vielä kylmä suomalaisille, mutta kun siihen lisätään mereltä tuleva todella voimakas tuuli aletaan lähestyä Suomen hyytäviä kelejä. Asuntolassa lämpöä riittää ylenmäärin(shortsit ja t-paita päällä), luultavasti johtuen poliittisesta porkkanasta(jos äänestät meitä pidetään lämmöt hyvinä).

No tämä oli oikea aika lähteä pois hyytäviltä kadulta Venäläiseen saunaan eli Banjaan. Menimme Tuomon kanssa Banjaan lähellä metroa-asema Ploshad Mushestva(Площад Мужества). Lähdimme asemalta vasemmalla ja banja oli liikenneympyrän toisella puolella oleva valkea pyöreä rakennus(kysykää vanhemmilta ihmisiltä banjaa jos ei löydy, pitäisi näkyä selvästi). Eikun vaan sisälle ja sisällä oli kyltit miesten ja naisten saunoihin. Arvasimme/luimme oikein, sillä saavuimme miestenpukuhuonetiloihin.

Oviaukon vieressä oli tiski, josta kaveri sanoi meille pukukoppien numerot. Hänelle jätettiin arvotavarat turvaan, sillä pukukopeissa ei ole lukkoja. Maksaminen suoritetaan vasta pois lähtiessä, joten jos arvoesineitä ei ole voi suoraan marssia pukukopille. Meille saunominen maksoi 30 ruplaa eli yhden euron. 100 ruplalla olisi voinut ostaa saunavastan.

Eikun vaatteet veks ja kylpytiloihin. Kylpytiloissa tuli oikein voimakas tuulahdus saunavastan hajua ja lämmintä vesihöyryä. Kylpytilat olivat oikein tilavat ja miellyttävät, jos ei välitä ajanhampaasta joka näkyi tästä neuvostoaikaisesta saunasta. Lattialla oli oikein paljon saunavastoista tippuneita lehden paloja sun muita, mutta ainakaan minua ei tämä haitannut.

Suihkun jälkeen oli aika kohdata paikoista pyhin eli itse sauna(парилка). Sauna oli kokoa 7x5metriä ja korkeudeksi olisin arvioinut jotain 4,5metriä. Kiipesin rappusia pitkin kaksi metriä korkealle terassille jonka koko oli 3x3m. siellä istuin seinän reunassa olevalle penkille ja mitä näinkään edessäni. Kaveri seisoi "terassilla" päässään huopalakki, joka oli mallia metsätonttu. Tämän lisäksi hänellä oli kummassikin kädessään saunavasta, jolla hän raivokkaasti takoi itseään. Kaveri lähti pois tarpeeksi vihdottuaan ja hetken kulutta nousi seuraava kaveri seinänvieryspenkiltä seisomaan ja vihtomaan itseään kuitenkin vain yhdellä vitsalla. Kaverin, jolla oli 2 saunavastaa oli varmasti kovemman luokan saunoja, itse en ole koskaan kuullutkaan, että joku käyttäisi 2 saunavihtaa.

Löylyn heitto tapahtui saunassa siten, että alhaalla oleva kaveri avasi seinästä isot metalliluukut ja heitti mustaan aukkoon vettä, kunnes ylhäällä(terassilla) olevat kaverit sanoivat että riittää. Tämän jälkeen luukut laitettiin kiinni ja vihtominen alkoi. Yritin netistä katsoa vähän tietoa kyseisestä saunasta ja vaikuttaisi, että kyseessä olisi ollut kertalämmitteinen sauna tai ainakin aikoinaan ollut, sillä kaikki lauteet olivat aivan pikimustia(vertaa savusaunaan). Minusta sauna oli aivan kuin suomalainen sauna, hieman enemmän kosteutta mutta ei niin suuria eroja mitä olen yleensä kuullut. Lämpötilakin tuntui sopivalta, sillä olen tottunut 80 asteen löylyihin.

Tarpeeksi saatuani menin suihkun kautta pukuhuoneeseen jäähdyttelemään, jossa myös muut jäähdyttelivät nauttien kaljasta ja venäläisistä kalja-snackseistä, joista kerron jossain myöhemmässä blogissa lisää. Niin siis omat eväät mukaan. En ainakaan huomannut, että mitään myyntikojua olisi ollut, mutta Tuomo sanoi, että sellainenkin jossain oli. Sanotaan vielä, että vaikka en tupakoinnista niin välitä, oli tupakointi mahdollista pukuhuoneen ulkopuolella, kunhan vaan laittoi pyyhkeen lanteen ympärille. Saunaan ja jäähdyttelemään kierroksia sai tehdä niin paljon kuin lystäsi. Aikarajana oli puolitoista tuntia. Tarpeeksi saatuamme lähdimme hyvillä mielin pois freeseinä ja raikkaina kohti Pietarin kylmiä katuja.

Mitä ottaa banjareissulle mukaan? Oma pyyhe, peseytymisvälineet ja släpärit olisi hyvä olla. Släpärit on hyvä sillä lattialla on jonkun verran koivun lehtiä ja roskaa. Släpäreitä pystyy lainaamaan myös banjasta. Optionaalisia varusteita huopalakki ja saunavihta, joita näkyi varsin paljon venäläisillä olevan. Omista eväistä täytyy todeta, että oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että jokaisella venäläisellä oli kaljaa mukana.

Kokemuksena banja oli loistava ja suosittelen kaikille Venäjälle tuleville tutustumaan siihen. Varsinkin, jos sauna ylipäätäänsä miellyttää on banjareissu varmasti tuleva onnistumaan. Vertaisin tätä saunomista enemmänkin Suomalaiseen kotisaunomiseen, kuin Suomalaiseen julkistilasaunomiseen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samassa Banjassa tullut saunottua, mun mielestä erosi suuresti suomalaisesta saunasta siinä mielessä että täälläpäin ei ole tapana nousta parin metrin korkeuteen "lavetille". Silloin kun siellä oltiin, niin vihtojat heiluivat niitten koivupuskiensa kanssa niin lujaa että ilma oli hiukka liian kuumaa olla siinä lähistöllä. Silloin en vielä puhunut paljoakaan venäjää, niin vieressä ollut vanhempi venäläinen alkoi puhua ranskaa, jota ymmärrän, keskustelutuokio jäi kuitenkin vähäiseksi koska itse en puhunut kumpaakaan vaan vaikenin suomalaisittain monilla kielillä.

error1 kirjoitti...

Tosiaan se lavetti kahden metrin korkeudessa oli erikoista Suomalaiseen saunaan verrattuna sekä miesten raivo kun ne hakkasivat vihtoja. Kuitenkin lämpötilan ja höyryn suhteen oltiin aika lähellä Suomen saunaa... tai siis minun tuntemaa Suomalaista saunaa. Eikun vaan kaikki kokeilemaan ei pitäisi pettyä ja bisse siellä 20 ruplaa. jos omat unohtui.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta sauna kuulosti kovasti tutulta, samanlaiselta kuin Helsingin Harjutorin sauna (http://www.aatos.fi/sauna/index.html) tai Pispalan Rajaportin sauna (http://www.pispala.fi/rajaportinsauna/sauna.html) joissa molemmissa istutaan ylhäällä ja vettä lasketaa tai heitetään pesään luukusta. Mahtavia saunoja molemmat !

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ottakka se tonttu ja kaks´vihta käsittely. Vihdat ovat normaalisti tammivihtoja.Asetut pitkällesi ja painat pääsi, oisko ollut minttupuskaan.Sitten huopalakkiin sonnustautunut kyrmy alottaa tuulien ajamisen. Niillä ajellaan kuumia tuulia lavetilla makaavan yllä. Sitten tulee tömäys jalkapohjiin ja ollaan ..bingo. Edeleen kuumia tuulia ja neste pursuaa huokosista.