torstai 24. tammikuuta 2008

Snacksit kaljan kanssa ja ilman

Mietin tässä suomenkielistä korviketta sanalla snacks, mutta se taitaa olla käytössä ihan suomenkielessäkin. Eli snacksit ovat yleensä pientä suolaista naposteltavaa, esimerkiksi sipsit ja suolapähkinät voidaan luokitella tähän kategoriaan. Venäjällä löytyy samoja snacksejä kuin Suomesta, mutta myös muutamia erikoisuuksia on vastaan tullut.

Vartijan snackki eli auringonkukansiemenet, joita ei ole kuorittu. Hyvin monet vartijat syövät näitä päivät pitkät pitkin kauppakeskuksia ja katuja. Auringonkukansiemen syönti on varsinainen tekniikkalaji, sillä ensiksi siemen otetaan sormenpäihin, avataan kuori hampailla, tiputetaan siemen suuhun ja kuoret heitetään pois. Tämä kaikki tapahtuu alle sekunnissa ja seuraavan siemenen kimppuun. Ensimmäistä kertaa kokeillessani taisi suussa olla enemmänkin auringonkukansiemenien kuoria kuin itse siementä, mutta tekevälle sattuu ja pikkuhiljaa se alkoi onnistumaan. Ei kuitenkaan ihan niin vikkelään kuin ammattilaisilta.

Kuivatut leipäpalakuutiot, jotka on suolattu ja maustettu. Näitä voisi sanoa aivan sipsien korvikkeeksi, sillä ainoa ero on että perunalastut on korvattu vaalealla tai tummalla leivällä. Oikein mielenkiintoinen vaihtelu, suosittelen kokeilemaan tummasta leivästä tehtyjä leipäkuutioita.

Kylmätiskiltä on saatavissa juustotankoja, joita jotkut tykkäävät napostella kaljan kanssa. Juustotangot ovat varmaankin jotain savujuustoa ja erittäin suolaisia. Myös rakenne vaikuttaa enemmän lihan säikeikeiltä kuin juustolta. Eräs paikallinen aikoinaan totesi: Kun juon kaljaa haluan syödä juustotankoja ja koska nämä ovat niin suolaisia haluan juoda taas kaljaa. Näin lähtee oravanpyörä käyntiin. Totta tämä osittain onkin, sillä kun maistoin juustotankoa halusin sen voimakkaan savun ja suolan maun suusta pois mahdollisimman nopeasti. Tähän kalja tehosi erinomaisesti.

Kaljasnacksejä ei ole suomessa vastaan tullut, mutta nämä tuotteet on aivan vartavasten suunniteltu naposteltavaksi kaljan kanssa. Nämä snacksit on tehty pääasiassa joko lihasta, kalasta tai kalmarista. En tarkemmin tiedä miten nämä on valmistettu, mutta vaikuttaa, että lihat on vaan kuivattu ja pilkattu pienemmiksi paloiksi. Kaloja kuitenkin on saatavilla myös aivan kokonaisista lähtien, jolloinka täytyy omatoimisesti siistiä kalaa suomuista ja ruodoista. Kaljasnacksejä on todella montaa eri varianttia, jolloin jostain luultavasti pitää. Kuitenkin osa kalja snackseistä on kuin sinihomejuustoa, eli sitä vihaa tai rakastaa. Suosittelen kokeilemaan ainakin lihaa ja kalmaria, sillä ne ovat varsin mietoja maultaan. Olisikohan näillä markkinapotentiaalia Suomessa. Pitäisi varmaan ehdottaa jotain Suomalaista panimoyhtiötä tekemään kokeiluerä, jossa kaljapullon kylkeen olisi liimattu tälläinen kaljasnackipussi.

Ei kommentteja: