tiistai 29. tammikuuta 2008

Tupakka, mahorkka ja Russkij Stil

Tämän vuoden alusta alkaen tupakan markkinointi Venäjällä kielletään osittain. Ulkomainokset, radio ja telkkari ovat kiellettyjä markkinointivälineitä. Mutta ketkä Venäjällä polttavat ja eritoten mitä?

65 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista polttaa Venäjällä. Esimerkiksi Suomaaisista miehistä polttaa noin 24 prosenttia. Tähän on kyllä ihan loogisia syitä olemassa. Suomen tupakkavero on yli 57 prosenttia, kun taas Venäjällä valtio verottaa tupakkaa kolmella prosentilla. Siis mitä ihmettä! Kolme prosenttiahan on aivan naurettava summa, ei edes Suomen alv pysty samaan. No tästä johtuen halvimmat tupakat maksavat kuusi ruplaa aski(olisikohan 20senttiä) ja laadukkaammat 15 ruplasta ylöspäin. Käytännössä katsoen tupakointi on täällä hyvin edullista ja Suomalaisen mittapuun mukaan käytännössä ilmaista.

Halvimmat tupakat eli niin sanotut äijätupakat voivat olla ilman filtteriä tai esimerkiksi Pjotr I merkissä on kuitenkin filtteri. Filtterittömät tupakat ovat yleensä tiukkoja, että pitää olla kovemman luokan korsteeni, että niitä pystyy tajuaan menettämättä polttamaan.

Hyvin suosittu tupakkamerkki paikallisten keskuudessa on Russkij Stil, jota myydään ainakin punaisena ja sinisenä. Tätä voitaisiin kutsua normaaliksi tupakaksi. Varsinkin aski on hyvin koristeellinen, jotenka karkkilaatikoidenkin valmistajat voisivat ottaa siitä mallia.

Suomessa ei ole ainakaan suuremmassa mittaluokassa myynnissä naisille suunnattuja tupakoita esimerkiksi Vogue. Nämä ohuemmat ja hiukkan pidemmät "pilli"-tupakat ovat hyvin suosittuja nuorten naisten keskuudessa, johtuen varmastikin imago arvosta, jota kyseiset tupakavat pitävät sisällään. Imago tulee hyvin esiin elokuvista ja mainoksista joissa kyseinen tupakka luo mielikuvan naisellisen vetovoiman kasvusta.

En tiedä Suomalaisesta kulttuurista, mutta Venäjällä on aivan normaalia pyytää tupakkaa tuntemattomilta ihmisiltä. Niinpä monesti voi tulla kadulla tai baarissa ihmisiä vastaan, jotka pyytävät yhtä tupakkaa. Tupakoiden erosta sen verran, että Pjotr I ja sitä halvemmat merkit ovat sellaisia joita keskiverto venäläisetkään eivät suostu polttamaan. Eivät vaikka olisivat olleet pummimassa tupakkaa ja heille olisi sitä tarjottu. Joten se kuvaa hyvin minkälaisesta mahorkasta on kyse.

Niin minähän en tupakkaa polta, en edes satunnaisesti. Joten tästä tekstistä jää varmasti olennaisia asioita puuttumaan, mitä en ole pystynyt huomaamaan ilman että polttaisin. Vaikka pidänkin tupakointia varsin vastenmielisenä, niin varsinkin Tuomo on luonut hyvät suhteen alakerran vartijoihin käydessään aina pihalla tupakalla(koko opiskelija-asuntolasta kaikki muut polttavat huoneissaan, paitsi kaksi Suomalaista, jotka käyvät kuuliaisesti ulkona).

Ei kommentteja: