keskiviikko 16. tammikuuta 2008

Ruokakaupassa käynti

Vanhassa leipämainoksessa sanottiin aikoinaan että: "leipä se miehen tiellä pitää ja Moilasen kotona". No hengissä säilyäkseen tulee meidän jokaisen syödä, niinpä Venäjälläkin löytyy ruokakauppoja.

Venäjällä ruokakaupat voidaan jakaa raa'asti neljään kategoriaan: pieniin produkteihin, lähikauppoihin, supermarketteihin ja kauppatoreihin.

Produktit ovat pieniä kioskeja, joissa myydään yleensä kaikkea, mutta valikoima on hyvin suppea. Näiden liikkeiden etu on se, että jos ne ovat erikoistuneet esimerkiksi kasviksiin on sieltä ostetut kasvikset silloin todella edullisia. Myös etäisyys omasta kodista näihin produkteihin on yleensä 50 metriä(perinteisesti kadun toisella puolella).

Lähikaupoissa ostaja saa ottaa kauppakorin ja kierrellä ympäri kauppaa valitsemassa itse mieluisia tuotteita. Valikoima on hyvin paljon laajempi kuin produkteissa. Myös liha- ja kalatuotteet ovat saatavilla sekä maitotuotteet huomattavasti suuremmassa valintaskaalassa.

Supermarketit ovat samanlaisia kuin Suomessa eli valikoimaa ja tarjontaa riittää. Supermarketit voivat kuitenkin olla hieman kauempana ja näin sinne joutuu matkustamaan jo julkisella kulkuneuvolla. Yleensä matkassa menee noin 30 minuuttia.

Viimeisimpänä ja ylivoimaisesti mielenkiintoisimpana paikkana voidaan pitää ruokatoreja, joilla myydään kaikkea suomalaisen silmään eksoottista. Toisin sanoen kaikki muut paitsi valmistuotteet on saatavilla toreilta. Varmasti tuoretta lihaa ja kalaa, freesejä kasviksia ja hedelmiä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, leivonnaisia, maitorahkaa ja juustoja. Myös maustehärpäkkeet ja omatekemät maustesekoituspullot on myynnissä.

Suomessa on varmaankin aina tuotteen hinnat sitä alempia, mitä suurempi kauppa. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa Venäjällä vaan hinnoissa voi olla isojakin eroja. Myös samankokoisten kauppojen välillä. Osaltaan tämä johtuu siitä, että kulutus on tällä hetkellä todella suurta. Siispä tuotteiden vertailu kannattaa, koska samassa tuotteessa eriliikkeessä voi olla yli kolminkertainen hinta. Esimerkkinä peruna, joka tavan kaupassa maksaa yli euron kilo ja viereisestä produktista sen sai alle 35 sentillä kilo. Varsinkin maitotuotteissa hintojen erot voivat todella pomppia.

Produktit ovat monesti yhden henkilön ylläpitämiä, jolloin aukioloajat voivat olla mitkä ovat. Lähikaupoilla on yleensä selvät aukioloajat, jolleivat ole 24h kauppoja. Supermarketit ovat hyvin usein auki 24 tuntia vuorokaudessa, joka kuulostaa uskomattoman mukavalta. Miettikää, jos Suomessakin Prismat olisivat aina auki... olisi se aika jännää. Kauppatorit toimivat samoin kuin Suomessa, eli aamulla mennään myymään ja illalla lähdetään pois. Joten aamupäivällä tai päivällä on paras aika tehdä ostoksia siellä.

1 kommentti:

Thinlina kirjoitti...

Suomessa näköjään ollaan Venäjäää jäljessä paitsi sunnuntai-aukioloissa myös ilta- ja yöajan aukioloissa.