Venäjään on aina assosiotunut vodka, vaikka ei otettaisikaan huomioon Venäjällä käyneitä vodkaturisteja. Vladimir Suuri aikoinaan(siinä 1000jKr) miettiessään käännyttääkö kansa islamin- vai kristinuskoon(ortodokseiksi) valitsi ortodoksisen kirkkokunnan, sillä se salli alkoholin käytön toisin kuin islam.
Venäläisillä on tapana kuvata juomista tai humaltumista erikoisella käsimerkillä. He jännittävät etu- tai keskisormen peukalonsa avulla ja napsauttavat sitten kaulan sivulle. Tälle käsimerkille löytyy paljon erilaisia tarinoita ja syitä, miksi näin tehdään. Kerron tässä nyt yhden niistä.
Tsaarin aikaan rakennettiin korkeata kirkkoa ja kellotapulissa oli ongelma, joka oli hyvin vaarallinen ja vaativa. Näin ollen kukaan ei ollut valmis uhmaamaan omaa henkeään korjausta varten. Tsaari näki tilanteen ja hän lupasi toteuttaa yhden toiveen, sille joka korjaisi ongelman. Loppujen lopuksi yksi rakennusmies suostui hommaan ja onnistuikin siinä vallanmainiosti. Palkkiokseen hän sanoi: Aina kun menen kauppaan haluan saada vodkaa ilmaiseksi. Tsaari kirjoitti rakennusmiehen haluaman dokumentin virallisella sinetillä varustettuna.
Eipä aikaakaan kun rakennusmies kävi kaupasta hakemassa korin vodkaa ja kuinka ollakaan Tsaarin virallinen asiakirja oli mystisesti kadonnut seuraavana aamuna. No ei auttanut työmiehen muu kuin lampsia Tsaarin puheille ja pyytää kadonneen lapun tilalle uutta. Tsaarihan kirjoitti samanlaisen lapun sinetin kera. Taas kerran yhden alkoholilla kyllästetyn yön jälkeen lappu oli kummallisesti kadonnut. Jälleen kerran rakennustyömies meni Tsaarin puheille, mutta tällä kertaa Tsaari ei suostunutkaan kirjoittamaan lappua. Tsaari kutsui tatuoijan ja tatuoitti työmiehen kaulaan ison Romanovien suvun vaakunan. Aina kauppaan tullessaan työmies napsautti vain kaulan oikealla puolella olevaa vaakunaa ja kauppiaat tiesivät mitä hän halusi.
Vodkapullon hinta Venäjällä alkaa puolestatoista eurosta ja nousee siitä ylöspäin. Muuhun hintatasoon verrattuna vodka on Venäjälläkin halpaa. Tosin arviot laittomasta vodkan osuudesta Venäjän markkinoilla vaihtelevat 25-50 prosentin välillä.
Vodkalle kuuluvia etikettisääntöjä.
1. Vodkaa ei saa koskaan sekoittaa minkään muun aineen kanssa(esimerkiksi limppari tai mehu), vaan vodka juodaan raakana. Ryypyn tai paukun jälkeen voidaan maku huuhdella sitten mehulla, suolakurkulla tai millä nyt haluaakin.
2. Koskaan ei saa juoda paukkua yksin, vaan juojia pitää olla vähintään kaksi. Tämä koskee myös silloin kun poistut hetkeksi ruokapöydästä ja sillä aikaa muut kerkeävät juomaan omat shottinsa pois. Tällöin sinun pitää pyytää joku kaveriksi omaa lasiasi varten kun saavut takaisin.
3. Aina pitää olla syy mitä varten juodaan. Eli ennen paukun juomista laseja kilistellään ja juodaan esimerkiksi ystävyydelle, kauneudelle, menestymiselle... ihan mille vaan.
4. Varsinkin naiset voivat kieltäytyä vodkasta, mutta yleensä heidän pitää sitten hyväksyä kuohuviini sen sijaan, jotta voivat kilistellä muiden kanssa.
Taisi teksti sen verran jo venähtää, että jätetään kerrottavaa ensikerrallekin. Sillä tästä aiheesta on Venäjällä oma kulttuurinsa. Onhan joku Venäjän johtaja joskus aiemmin todennut, että juominen on venäläisten harrastus. Tämä todellakin pitää paikkaansa, jos venäläisten miesten kuolinikiä seurataan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Kerrohan Venäjälle matkaavalle turistille, mikä Vodkamerkki olisi paitsi edullinen, myös suomalaiseen makuun sopivaa.
Lähetä kommentti