keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Hyvää uutta vuotta ja joulua!

Taas on hetki vierähtänyt kun viimeksi kirjoitin blogia. No joulun vietin Suomessa, kun sain virallisen viisumin epävirallista kautta. Sain hetki sitten kuulla, että yksi suomalaisopiskelija oli päässyt vasta nyt tänne Venäjälle, vaikka opiskelujen oli pitänyt alkaa jo syksyllä. Siis vuoden vaihto-opiskelu ja siitä puolet istutaan odottamassa pääsyä vaihtoon... tuntuu kyllä pahalta. Saas nähdä kuinka tätä opiskelija vaihtoa tehostetaan. Tarja Halonenhan totesi syksyllä, että opiskelijavaihdon määrää pitäisi kasvattaa Venäjän kanssa, no kunhan nämä nykyisetkin halukkaat saataisiin tänne Venäjälle.

Kuten tiedämme Venäjällä joulua vietetään vasta uuden vuoden jälkeen. Sen takia myös kaikki toivotukset alkavat uudella vuodella päin vastoin kuin meillä. Vietin uuden vuoden täällä Pietarissa ja kerron nyt mitkä asiat ihmetyttivät.

Täällä ei ole mitään turvallisuusmääräyksiä rakettien suhteen. Tai uskon, että rakettien ampumisen suhteen määräykset löytyvät, mutta myynnin suhteen olen nähnyt kaikki. Raketteja saa käsittääkseni myydä täällä ympäri vuoden, mutta vasta joulukuussa räjähteitä ja raketteja saa joka kaupasta. Ruokakaupassa käydessäni oli yllätykseni suuri, kun huomasin hedelmätiskin vieressä olevan raketteja. Niitä olisi voinut ottaa siitä samaan tapaan kuin perunoita. Eli hyvin erilaista verrattuna Suomen "hiukan" tarkempaan myyntipolitiikkaan. Kuvittelisin räjähteiden sisältäneen myös enemmän ruutia, sillä raketeista tulleet räjähdykset olivat varsin voimakkaita, tai sitten vain kuvittelin. Mitään perusteluja tälle tuntemukselle ei ole.

Sain kuulla, että viimeisen viikon ajan on raketit alkanut paukkumaan pimeän tultua ja niin tapahtui myös eilen illalla (1.1.08). Käytännössä raketteja saa ampua ympäri vuoden, en kuitenkaan tiedä mikä on teorian tai lain antama määritys täällä Pietarissa.

Tasan keskiyöllä Vladimir Putin piti puheen, joka näkyi telkkarista, sekä monilta videotauluilta, joita oli keskustassa. Keskustan pääkatu Nevski Prospekt oli suljettu autoilta ja ihmismeri aaltoili keskustassa valtoimenaan. Keskustassa oli myös paljon esiintymislavoja, joissa oli live-esittäjiä ja musiikkia sekä laser-showta nähtävissä. Miliisien ja poliisien määrä oli valtava kaduilla ja itse en ainakaan huomannut mitään järjestyshäiriö ongelmia. Ihmeellistä kuitenkin oli, että pikkulapsia oli vanhempien kanssa keskustassa vielä hyvin myöhään. Olisin kuvitellut, että nukkumaanmenoaika olisi pienille lapsukaisille tarpeen.

Ei kommentteja: