Toinen joulukuuta 2007 on vuorossa Duuman vaalit, jotka vastaa käytännössä meidän eduskunnan vaaleja. Nämä vaalit ovat olleet myös länsi-Euroopan median tähtäimessä, sillä nykyinen Venäjän Presidentti Vladimir Putin siirtyy virastaan ja on vaaleissa mukana.
Tämän hetkinen poliittinen suuntaus on antanut viitteitä siihen, että Venäjä on luultavasti pyrkimässä Yhdysvaltain tavoin kaksipuoluejärjestelmään. Ennen puolueen piti saada vähintään 5% kaikista äänistä päästäkseen Duumaan, mutta nyt luku on 7%. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pienemmät puoluet kärsivät ja isommat hyötyvät. Voidaan kuitenkin spekuloida, että jos pyrkimyksenä on saada kaksipuoluejärjestelmä niin kyseisen minimiäänimäärän nostaminen on kannattavaa.
Yhtenäinen Venäjä on poliittinen puolue, joka tukee Putinin pääsyä pääministeriksi. Odotettu ääni saldo, joka on arvioitu Yhtenäisen Venäjän saavan on 60%. Yhtenäinen Venäjä on kieltäytynyt kaikista televisio keskusteluista, sillä se pitää asemaansa hyvänä ja mikä tahansa virhe suorassa lähetyksessä voisi ainoastaan laskea kannatusta (missä tahansa Euroopan maassa kyseinen vaalikeskusteluista pois jääminen olisi poliittinen itsemurha). Täällä kyseinen teko myös alentaa muita puolueita, sillä Yhtenäinen Venäjä ei "alennu" muiden puolueiden tasolle. Putin on jatkanut perinteistä vaalikampanjatyyliään, eli ei kerro mitään omista suunnitelmistaan. Näin ollen Yhtenäisen Venäjän mainosbannereissa onkin lausahdus "Plan Putina" Putinin suunnitelma.
Käytännössä, Yhtenäistä Venäjää vastustavan tulee äänestää Venäjän federaation kommunistista puoluetta (KPRF). Vaikka nimessä oleva kommunismi karahtaa ainakin minun korvaan pahasti, voi kyseistä puoluetta verrata SDP:hen tai Vasemmistoon. Nimi on vain säilytetty, koska sillä on varsin suuri brändi arvo Venäjällä. KPRF ennustetaan saavan suurin äänimäärä yhtenäisen Venäjän jälkeen. Tämän lisäksi muita oppositio puolueita tulee olemaan Japloko (omena) ja Oikean siiven puolue.
Suurin osa Venäläisitä, joilta olen kysellyt heidän kiinnostustaan äänestää vaaleissa on ollut varsin laimea. He ovat sanoneet, että mitä väliä on äänestää kuin lopputulos on jo tiedossa. Toisaalta jos vaihtoehtona on joko Yhtenäinen Venäjä tai KPRF moni äänestää mieluummin Yhtenäistä Venäjää pienemmän pahan toivossa.
Lopullinen kysymys kuuluu, saavutetaanko Venäjällä demokratiaa näissä vaaleissa? Vastaus on yksinkertaisesti ei, sillä demokratiaanhan kuuluu, että vallasta käydään reilu kilpailu. Tällä hetkellä kilpailua ei synny, joten Yhtenäinen Venäjä lipuu vallan kahvaan yksinäisessä ylhäisyydessä. Vielä ongelmallisempaa on, että presidentin ja duuman vaalit ovat puoluvuoden sisällä eikä samalla tavoin kuin esimerkiksi yhdysvalloissa, jossa presidentin ja kongressin vaalien väli on 2 vuotta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti