keskiviikko 14. marraskuuta 2007

Kuinka tervehditään

Riippumatta maasta, jokaisessa kulttuurissa on tietynlaiset tervehtimisrituaalit. Suomessa, jossa etäisyydet ovat pitkiä on myös tervehtiminen tapahtunut etäältä(käden heilautus tai suullinen tervehtiminen). Kuitenkin siellä missä ihmismassat ovat kasautuneet tiheämpään, ei Suomalainen tervehtiminen toimi, sillä ihmisiä on jokapuolella niin paljon että tervehdittävä ei välttämättä huomaa tervehdystä. Nyt olisi tarkoitus kertoa kuinka tervehditään Venäläisittäin.

Toisin kuin Suomessa, Venäjällä kättely on erittäin suosittua myös nuorten keskuudessa. Itse olen saanut oppia tämän, mutta ongelmallista se ei ole kuitenkaan ollut. Kun tutustut uuteen henkilöön ja kerrotte nimenne on kättely hyvin luonnollinen muodollisuus myös Suomalaisille.

Ainakaan nuorten keskuudessa ei ole estettä sille, että nainen ja mies kättelevät keskenään tutustuessaan. Kuitenkin kun nainen ja mies jo tuntevat toisensa tapahtuu tervehtiminen pääasiassa suullisesti(tai poskisuudelmin, mutta tämä tarkoittaa että he ovat todella hyviä ystäviä tai sukulaisia). Miehet taas tervehtivät toisiaan aina kättelemällä, olkoon sitten vaikka käytävällä, niin ohi mentäessä kätellään. En ole kiinnittänyt naisten keskinäisiin tervehtimisiin, mutta ainakin hyvät ystävät halaavat keskenään.

Miesten kättelyissä olen havainnut muutamia piirteitä, jotka ovat kiinnittäneet minun mielenkiinnon. Kerron nyt kaikki kättely tyylit, jotka satun tietämään:
1. Perinteinen kättely
2. Jätkämäinen kättely(sormet osoittavat 45 astetta ylöspäin)
3. Kun on likaiset kädet ojennat rannetta kääntäen samalla kämmenen ranteen alle, jolloin voit tervehtiä likaamatta kaverin kättä. Kaveri tarttuu sinua ranteesta ja kättely toimii varsin normaalisti. Tätä en ole tavannut Suomessa, mutta ei se sitä tarkoita ettei sitä myös Suomessa esiintyisi.

Näiden lisäksi kättelyä tehostetaan tuomalla toinen käsi kaverin kämmeneen, kyynärpäähän tai olkapäälle. Tai kosketetaan omalla vasemmalla kyynärvarrella kaverin rannetta ala tai yläpuolelle kättelyn aikana.

Perinteisesti tervehditään aivan normaalisti ja kun tunnetaan paremmin tervehditään "ystävällisemmin" lisäämällä toinen käsi mukaan kättelyyn.

Ei kommentteja: