torstai 29. marraskuuta 2007

Taksilla matkustajan perusopas

Pietarissa liikuttaessa yöaikaan on taksi varsin näppärä, sillä metro ja hyvin monet muut julkiset kulkuneuvot hiljenevät. Taksi on varsin näppärä keino päästä juuri haluttuun paikkaan, kunhan osaa kertoa paikan venäjäksi(kadun nimen) ja numerot(jotta voi tinkiä/ymmärtää matkan hinnan).

Pietarissa on kahdenlaisia takseja: turisti-takseja, eli niitä joidenka katolla kiiltää virallinen taksikyltti. Näitä voitaisiin Suomessa kutsua virallisiksi takseiksi. Toiseksi aivan normaaleja autolla pyörijöitä/bilistelijöitä, jotka kuskaavat ihmisiä paikasta toiseen maksua vastaan. Viralliset taksit ovat kalliimpia ja joskus vaikeampia löytää, näin ollen en suosittele niitä käytettäväksi. Tästä lähtien käytän sanaa taksi kuvaamaan autoa, jossa ei ole taksi kylttiä, koska paikalliset käyttävät sitä samoin. Taksit ovat huokeampia(mutta kyllä tyhmältä/turistilta veloitetaan suolaisesti).

Kun Pietarissa tulee pulaa taksista, mene tien varteen ja ojenna käsi sivulle, pian viereesi pysähtyy auto, jollekka kerrot minne olisit matkalla. Tämän jälkeen kuski kertoo hinnan tai lähtee menemään, jos ei halua kyyditä. Hintaa on mahdollista tinkiä tarvittaessa. Jos auton pysähtyessä tunnet kuudennen aistin varoittavan ottamasta taksia, voit ottaa askelen tieltä taaksepäin elehtiä kielteisesti. Tämän jälkeen ei kun uutta taksia heiluttamaan. Myös jos taksin kyydissä on muita henkilöitä kannattaa asiaan suhtautua varauksella(monesti taksi haluaa ottaa vain monta asiakasta kerralla kyytiin, mutta suosittelen menemään vain taksiin jossa ainoastaan kuski). Älä kuitenkaan pyri saamaan taksikyytiä miliisiltä(siis älä viito taksia miliisiauton tullessa vastaan).

Taksin kyydissä ollessa mitään suuria etikettisääntöjä ole. Ehkä suurin erikoisuus on, että jos laitat turvavyöt päälle on se loukkaus kuskin ajotaitoja kohtaan. Myös urbaanit legendat peloittelevat sillä, että jos on turvavyöt on päällä ja auto ajaa sillalta jokeen on ongelmissa(joka kuukausi Pietarissa yksi auto ajaa sillalta jokeen). Turvavyön käytön saa jokainen päättää itse, kuskin miellyttäminen vai mahdollinen kolarissa loukkaantuminen on ongelmallinen dilemma :D.

Taksin hinta on 100-250 ruplaa pidemmältä matkalta (esim. metroasema akademiskajalta nevskille). Makeampiakin hintoja kysytään kun suomipojan aksentti karahtaa kuskin korvaan, mutta sitten tingitään tai otetaan toinen taksi. Jos kertoessasi paikannimen kaveri alkaa kartasta etsimään paikkaa, voi olla myös hyvä odottaa seuraavaa taksia. Myös juna-asemien ja muiden turistipesäkkeiden(keskusta) kohdalla on ainakin ensimmäinen hinta korkea.

Taksilla on mukava matkustaa ja rohkeasti vain se käsi ojoon tienvarressa niin kyllä se matka siitä etenee. Erikoisin taksi, jonka kyydissä olen ollut oli auto jossa oli transit-kilvet. Siis auto, jonka on sallittu vain kulkea Venäjältä muuhun maahan. No oli tainnut tulla kulkureittiin pieni mutka, sillä hyvin näytti kaveri sillä autolla taksikeikkaa vetävän.

Ei kommentteja: