Tänään on tammikuun viimeinen päivä, jonka jälkeen alkaa uusi parempi kuukausi talouden näkökulmasta Venäjällä. Viime viikkoina on luultavasti ollut jonkun verran uutisia Yhdysvaltojen tilanteesta, mutta kuinka se vaikuttaa Venäjään siitä minulla ei ole tietoa.
Venäjällä uudesta vuodesta alkava juhlinta jatkuu aina venäläiseen jouluun asti ja hyvin monet monet pitävät välipäivät lomaa. Tästä seuraa, että kyseessä on noin kymmenen päivän loma. Jotkut jotka ovat töissä uuden vuoden ja joulun välissä eivät pysty tekemään ainakaan yhteistyötä kumppaneidensa kanssa, koska kaikki ovat lomalla. Pitkän loman jälkeen on monilla työntekijöillä vaikeus päästä tehokkaaseen työrytmiin. On arvioitu että kyseinen lomakausi tekee noin 20 miljardin euron loven bruttokansantuotteeseen. Toisaalta uutta vuotta ennen olevat joulumyynnit ja -ostokset taas toisaaltaan paikkaavat tätä tehokkuuden menetystä.
Uusi vuosi ja joulu ovat suurin yhtenäinen juhla-aika, mutta julkisia juhlapäiviä on Venäjällä noin 120 kappaletta, kun mukaan otetaan myös viikonlopput. Eli ihan mukava kokonaissaldo näyttää kertyvän. Työvoimahan on Venäjällä edullista Suomeen verrattuna. Sain kuulla, rakennusapumieheksi pääsee noin 20e päiväpalkalla. Kuukauden työstä rakennustyömaalla maksettaisiin noin 750euroa ja työaika on perinteinen kello seitsemästä neljään ja kuutena päivänä viikossa. Infrastruktuuri Venäjällä on aivan lapsen kengissä, joten näen rakentamisen ja erityisesti vanhojen talojen kunnostamisen kasvavan kovasti tulevaisuudessa.
Tilastot kertovat venäläisen keskipalkan olevan noin 400 euroa. Ostovoima kuitenkin kasvaa kovaa vauhtia, sillä palkat nousevat vuosittain noin 15%. Nämä ovat hurjia lukuja, mutta näiden takia myös inflaatio on kova. Myös pimeä raha, jota Venäjältä löytyy paljon lisää ostovoiman kasvun lisäksi kulutushyödykkeiden myynnin kasvua. Tämän ovat monet sijoittajat ja yhtiöt ottaneet huomioon aikoinaan suunnitellessaan laajentumista Venäjälle.
Venäjän talouden kasvuun vaikuttaa merkittävästi myös raakaöljyn hinta, koska suurena öljyn tuottajana öljyllä on iso painoarvo. Tällä hetkellä öljyn tulevaisuus on vakaa ja sitä tullaan tarvitsemaan, kuitenkin Yhdysvaltojen talouden hiipunen ja dollarin kurssin laskeminen todennäköisesti vaikuttavat myös öljyn hintaan ja sitä kautta myös Venäjään. Bruttokansantuote kasvoi vuonna 2006 7.4% ja viime vuodeksi on arvioitu 7.6%.
Tästä taisi tulla tälläinen sekava sillisalaatti suolakurkulla, eli eipä juuri ota selvää mikä oli tarinan punainen lanka. Ei taida olla selvä minullekaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Milloinkas tämä vaihto-oppilaskautesi Pietarissa noin tarkalleen otten päättyy? Pystytkö tässä vaiheessa sanomaan, että haluaisitko jatkaa siellä opiskelua pitempääkin?
Kerrot tavallisista venäläisistä ja heidän arjestaan mikä on oikeasti todella mielenkiintoista luettavaa. Kiitos hyvästä blogista! Joka teksti tulee luettua :D
Sanotaan näin, että ensi syksynä jatkuu opiskelut Tampereella. Näin ollen viimeistään silloin loppuu opiskelu täällä Pietarissa. Saa nähdä opiskelenko kesää Pietarissa, vai teenkö jotain muuta.
Kiva kuulla, että blogeista irtoaa kiinnostavia asioita lukijoille. Motivoi minuakin kirjoittamaan :)
Hyviä ja mielenkiintoisia tekstejä, suurin osa tuli luettua. :)
Lähetä kommentti